egocraft.pl

blog ogólnotematyczny

zakazane owoce w ciąży
Zdrowie

Zakazane owoce w ciąży

Ciąża to niezwykle intensywny czas dla kobiecego organizmu. Przez około 9 miesięcy musi odżywiać nie tylko siebie, lecz również i drugiego, bardzo jeszcze młodego człowieka. Problem tylko w tym, że to, co może być dobre dla osoby dorosłej, niekoniecznie może się przysłużyć dziecku. Szczególnie mylące może to być w przypadku owoców, które jak powszechnie się uważa, wszystkie są zdrowe. Jakie są zatem zakazane owoce w ciąży i czym może grozić ich zjedzenie?

Ogólne zalecenia

Owoce są prawdziwymi bombami witaminowymi, które zawierają w sobie ogromne ilości wartości odżywczych, minerałów oraz mikroelementów. Problem tylko w tym, że nie wszystkie będą odpowiednie dla kobiety w ciąży. Przede wszystkim unikać trzeba tych, które są brudne i nieumyte, ponieważ na ich skórce może się znajdować wiele szkodliwych substancji np. pestycydów, które dla młodego organizmu dziecka mogą być bardzo niebezpieczne. Co więcej, nie poleca się spożywania tych owoców, które zaliczane są do bardzo alergizujących. Niekoniecznie trzeba mieć na nie alegorię, lecz jest taka grupa owoców, na które dużo ludzi jest dość powszechnie uczulonych, więc istnieje duże ryzyko, że nasze dziecko również będzie. Mowa tu jest np. o cytrusa lub truskawkach.

Jakich owoców nie jeść w ciąży?

Które owoce są zatem najbardziej zakazane w czasie trwania ciąży? Przede wszystkim wspomniane już wyżej truskawki, które, choć bogate w witaminy, a także w naprawdę pyszny smak, to są bardzo silnie alergizujące, więc ich jedzenie wiąże się z naprawdę ogromnym ryzykiem. Co więcej, bardzo mocno należy uważać na cytrusy. Są one niezwykle bogate w witaminę C, lecz niestety podobnie jak truskawki, mogą być źródłem alergii. Co jednak ważne, ryzyko w ich przypadku jest mniejsze, więc są one dozwolone, lecz z umiarem.
Czy są jeszcze jakieś owoce, których bardzo mocno powinno się unikać, gdy jest się w ciąży? Jak najbardziej tak, a dobrym tego przykładem są winogrona. Co prawda wiele osób wręcz zaleca ich jedzenie, ponieważ posiadają one dużą ilości flawonoidów, które chronią układ sercowo-naczyniowy i wzmacniają jego funkcjonowanie, przez co pozytywnie wpływają na poprawne ukrwienie łożyska, lecz niestety posiadają one bardzo poważną wadę w postaci ogromnej ilości węglowodanów. Co więcej, są one bardzo dużym ryzykiem dla kobiet, które cierpią na cukrzycę ciążową.

Podsumowanie

Jak więc widać, choć owoce są naprawdę bardzo wskazanym elementem diety w czasie ciąży, to jednak nie można jeść ich w każdej ilości bez sprawdzenia jaki mają wpływ na ciążę. Warto o tym wiedzieć, a wtedy cała ciąża i rozwój dziecka przebiegnie najzupełniej poprawnie.